Το digital coffee που δεν θες να πιεις…

Όπως ο αγαπημένος καφές δεν είναι πάντα γευστικός, έτσι και ο χώρος του digital marketing δεν είναι μόνο ¨δημιουργική¨ δουλειά με θετικό impact.

Η αλήθεια είναι ότι αν ξεκινάς τώρα στο digital marketing, καλό είναι να γνωρίζεις ότι θα υπάρξουν πολλές στιγμές που το digital coffee σου όχι μόνο θα είναι πικρό αλλά πολύ συχνά δεν θα πίνεται…Αν έχεις δουλέψει κάποιο διάστημα ως digital marketing ninja, σίγουρα έχεις γευτεί αυτή τη γλυκόπικρη γεύση..

To πικρό digital coffee…

Γιατί, όμως, μία κατά τα άλλα δημιουργική δουλειά, που απαρτίζεται από νέους ανθρώπους στη βάση του, νέους managers κλπ. αφήνει αυτήν την πικρή επίγευση πολύ συχνά;;

Τα παρακάτω «shots» ίσως σε βάλουν για τα καλά στο κλίμα…

  1. Είναι δουλειά, δεν είναι hobby και δυστυχώς με τη στενόμυαλη πλευρά του όρου…
  2. Καλείσαι να έχεις πάντα ιδέες. Γίνεται να έχεις νέες ιδέες, κάθε στιγμή και κάθε λεπτό;;
  3. Καλείσαι να γνωρίζεις τις αλλαγές του Facebook, Instagram, Google, Google Ads, GTM, Google Analytics, Snapchat, LinkedIn, Pinterest, Tik tok, Quora, Reddit, Twitter, Youtube ή ό,τι άλλο κάθε στιγμή..
  4. Δουλεύεις σίγουρα αρκετές ώρες «μαύρης εργασίας» στα πλαίσια υπερωριών, υπεργασιών, remotely, freelancing ή ό,τι άλλο. Να θυμάσαι ότι σου στοιχίζει τον προσωπικό σου χρόνο και την ξεκούραση σου συν το ικα, τα δώρα σου κλπ.
  5. Αμοίβεσαι με βασικό ή χαμηλό μισθό, με μισές συμβάσεις ή ό,τι άλλο, ενώ καλείσαι να είσαι ninja all the time και η απάντηση σε αυτό είναι «-Μα πόσο δύσκολο είναι να κάνεις facebook καμπάνιες ή posts; – Δεν είναι πυρηνική φυσική.»
  6. Όντας μικρός ηλικιακά με όρεξη, διάθεση, νέες ιδέες και ενθουσιαμό κάνεις πολλά λάθη όχι στη δουλειά και στις καμπάνιες αλλά στις εργασιακές σχέσεις. Δεν βάζεις όρια στο χρόνο, στα tasks, δεν δείχνεις την προσωπική σου δουλειά, δίνεις απλόχερα tips και ιδεές που πολλοί και κυρίως ανώτεροι σου οικειοποιούνται συνεχώς χωρίς κανένα ίχνος ενοχής… Αυτό πρόσεξέ το, αμείβονται για τις ιδέες σου και παίρνουν και αυξήσεις για την ωραία στρατηγική «δουλειά» τους (δουλειά σου μάλλον) και εσύ καημένο μου junioraki κάθεσαι και στεναχωριέσαι γιατί είσαι «καλό» παιδί και δέχεσαι αυτήν την καθημερινή αδικία.
  7. Ναι, όσο ασχολείσαι και παίρνεις εμπειρία και γίνεσαι digital marketing ninja, η εργασιακή σου ζωή θα γίνεται δυσκολότερη. Θα συναστρέφεσαι με συναδέλφους , ανωτέρους και αφεντικά που δεν γνωρίζουν ούτε το 30% αυτών που έχεις με κόπο κατακτήσει. Η οικειοποίηση των ιδεών και της εμπειρίας σου θα είναι καθημερινότητα και η αδικία μέσα σου θα σε πνίγει… Αλλά δεν θα μιλάς, γιατί είσαι το καλό παιδί που μοιράζεται γνώσεις, ιδέες, είναι team player και θέλει να έχει καλό κλίμα με τους συναδέλφους του. Όπως και να είναι τα πράγματα, μην σε κάνουν να σταματήσεις να μοιράζεσαι τη γνώση σου! Η γνώση είναι για να μοιράζεται (άλλωστε υπάρχει παντού με ένα απλό google search) και όχι για να κρύβεται σε στενόμυαλες πρακτικές δήθεν ανέλιξης!
  8. Πέρα από το εργασιακό εταιρικό πλαίσιο, αγαπημένε μου υπερήρωα του digital marketing να ξέρεις ότι θα σε προσελκύσουν πολλοί φίλοι, γνωστοί, άγνωστοι με ερωτήσεις για τη δουλειά σου και για το expertise σου τάχα από ενδιαφέρον… Πολλοί με τις γνώσεις που θα πάρουν από εσένα, θα πουλάνε και τις υπηρεσίες τους. Εντάξει, βοήθα μέχρι το σημείο που φτάνει το όριο σου. Κάποια στιγμή θα μάθεις… Κάποια στιγμή θα μοιράζεσαι τη γνώση σου αλλά όχι την εμπειρία σου.. Κάποια στιγμή δεν θα πιστεύεις αυτές τις δήθεν φιλίες – συνεργασίες.. Κάποια στιγμή θα σταματήσεις να ασχολείσαι με ανθρώπους που ψάχνουν free support για τα επόμενα βήματά τους..Μάλλον ως εκεί μπορούν.. Βοήθα έστω και έτσι, έχει κάπως κοινωνικό χαρακτήρα.

Αγαπημένε μου υπερήρωρα, εσύ που έχεις γίνει και digital coffee lover να θυμάσαι ότι αυτός ο κόσμος φθίνει δυστυχώς από αγάπη για το συνάνθρωπο και δικαιοσύνη. Για αυτό, να είσαι σίγουρος ότι θα αδικηθείς αν δεν είσαι διαθετειμένος να παίξει το ίδιο παιχνίδι για να κερδίσεις μία «σπουδαία» θέση στο digital marketing.

Τα σπουδαία δεν είναι στις εταιρείες και στους υπολογιστές.. Nα το θυμάσαι<3

Αρέσει σε %d bloggers: